Фенек — найменша лисиця

Фенек - найменша лисицяФенек — найменша лисичка. Довжина тіла разом з хвостом 42-70 см, а вага до 1,5 кг. Але природа нагородила його непомірно великими вухами. Живучи в сухих пустелях, цей звір відмінно пристосувався до життя під палючим сонцем.

Фенек володіє найсвітлішою шубкою серед усіх лис. Довгий, густий і м’який хутро рудувато-кремового або палевого кольору на спині, а лапки і черевце зазвичай білого кольору. Кінчик хвоста чорний або темно-бурий. Вуха зовні пофарбовані так само, як хутро на спині, а всередині обросли світлої волохатою шерстю. Як і у всіх лисиць, у фенека подовжений, трохи сплюснутий череп з вузьким носом. Волого-чорні очі контрастно виділяються на світлій мордочці.

Довжина вух досягає до 15 см. Вуха є одним з пристосувань фенека до життя в спекотної пустелі. Чуйні вуха-локатори вловлюють звуки місцезнаходження видобутку на відстані до 1,5 км. Вони так само служать випарниками вологи, рятуючи звірка від перегріву.

Камуфляжна світла під колір піску забарвлення робить лисичку майже непомітною в пустелі. Підошви лап покриті густим хутром, що дозволяє фенека легко бігати по м’якому розпеченому піску, що не грузнучи в ньому і не боячись опіків. Своїми сильними лапками звірок так швидко риє пісок, що здається, ніби він провалюється під землю.

Мешкає фенек в північній Африці. Живе цей звір тільки в пустелях і напівпустелях, віддаючи перевагу рівнинним ділянкам з м’яким грунтом або піщаних барханах, де легко рити нори. Ці лисиці живуть зазвичай сімейними групами числом 10-15 особин. На чолі зграї стоїть сильний ватажок, який часто позначає межі своєї території. Спілкуються члени сімейства між собою багатим набором звуків — виють, гавкають, гарчать і стрекочуть. На далекі відстані фенека перегукуються частим тужливим гавкотом з підвиванням.

Так як фенека нічні тварини, то на промисел вони виходять у вечірніх сутінках і господарюють у пустелі до світанку. Вдень від нестерпної спеки лисички ховаються в глибоких норах, виритих в піску. Чим глибше нора, тим в ній прохолодніше. Деякі нори утворюють ціле містечко під землею. Підземні тунелі можуть досягати кілька метрів в довжину і мають не одну житлову камеру і багато виходів на поверхню.

Харчується фенек дрібними хребетними — насамперед гризунами, яких добуває на своїй ділянці, викопуючи їх з глибоких нір. Так само звірок ласує пташиними яйцями, ящірками та комахами. Залишки їжі фенек ховає про запас, закопуючи їх в пісок. Так само як і всі лисиці, він невибагливий у їжі і більшу частину ночі полює на дрібну живність, але у випадку голоду може підкріпитися ягодами і плодами. Ця лисиця довго може обходитися без води, але, знайшовши водопій, він багато і охоче п’є.

Пари у Фенек утворюються на все життя. Дитинчата у них з’являються в березні-травні. Самка приносить від одного до п’яти цуценят. Малюки з’являються на світ сліпими і абсолютно безпорадними. На 12-20 день лисенята відкривають очі, а в три тижні вже пробують тверду їжу. На місяць дитинчата починають знайомитися з зовнішнім світом, а в два вже відлучаються від матері.

Фенека дуже товариські. І навіть дорослі люблять грати і вилизувати один одного. Подекуди люди тримають в будинках приручених Фенек.

Відео — грізний лисиць фенек

Рейтинг статті:

(Немає рейтингу)
КОМЕНТАРІ