Імператорський пінгвін

Імператорський пінгвінВін має досить солідний зростання — до 122 см і важить при цьому 35-40 кг (хоча деякі самці досягають 45 кг) Імператорський пінгвін (англ. Emperor Penguin) найбільший з усіх 17 видів пінгвінів. Завдяки щільному оперенню, пінгвіни відчувають себе досить комфортно в будь-який мороз і холоднечу. Підтримувати оптимальну температуру тіла і не страждати від холодів сприяє товстий шар жиру, який крім терморегулюючої функції, виконує роль своєрідної коморі, поповнюючи енергетичний баланс птиці.

Важливу роль для зігрівання тіла відіграє чорно-біле забарвлення пуху. При появі сонця пір’я чорного кольору активно поглинають і накопичують тепло сонячних променів. Природа наділила цих тварин унікальними механізмами виживання в суворих умовах. Наприклад, вони пристосовані ходити по снігу і льоду, спираючись на п’яти і хвіст. Щоб зігрітися, під час сильних морозів, імператорські пінгвіни збираються в щільні групи. Притискаючись один до одного і постійно переміщаючись, від зовнішнього кола до його середини, вони нагрівають повітря всередині такого кола до +35 градусів, при зовнішній температурі -20 ° C.

Де живуть імператорські пінгвіни

Основним місцем проживання пінгвінів є Антарктида. Вони живуть колоніями, які можуть налічувати саме різне число птахів. Найбільші колонії нараховую до 10 тисяч пінгвінів, маленькі колонії об’єднують близько 300 особин. Імператорський пінгвін з усіх інших видів йде до південних країв, влаштовуючи своє життя на крижинах. Але для продовження та висиджування яєць, вони дружно повертаються на материк. За результатами спостережень і досліджень зареєстровано близько 35-38 колоній пінгвінів.

Що їдять
Імператорські пінгвіни, як чудові плавці і нирці, їжу для прожитку добувають собі тільки у воді. Раціон харчування становлять риби, кальмари, Кріль. Тварини добувають їжу спільними зусиллями і, об’єднавшись в групи, дружно нападають на косяк риб, атакуючи його дзьобами. Дрібних рибок вони поїдають ще у воді, зате екземпляри покрупней, доставляють наверх, що б її розпатрати.

Цікаві факти: в гонитві за здобиччю імператорський пінгвін може зануритися на 500 метрову глибину і розвиває швидкість до 6 км / год, і перебувати під водою близько 15 хвилин.

У морі пінгвіни проводять близько двох місяців в році, але потім змушені повертатися для продовження роду.

Імператорські пінгвіни утворюють гніздові колонії, які розміщуються на прибережних крижинах. Місце для колонії вибирається птахами серед круч або льодовиків, щоб воно не продувається вітрами, а поруч знаходилися ополонки і ділянки з відкритою водою. Такі ділянки необхідні тваринам, щоб швидко знаходити їжу для пташенят.

Виведення потомства
Процес виведення пташенят у імператорського пінгвіна дуже зворушливий і благородний. Самка відкладає всього одне яйце в травні або червні і за допомогою дзьоба переміщує його собі на лапи, прикриваючи шкірною складкою черевної частини тіла. Яйце з майбутнім малюком важить 450 грам, а розміри його складають 12х9 см. Поява яйця батьківська пара вітає гучним вигуком. Вже через кілька годин яйце акуратно забирає до себе самець, надаючи можливість, нарешті, самці після тривалого голодування підкріпити сили у воді.

Турботливі самці в цей час збиваються в щільні групи і об’єднують свої зусилля для збереження життя майбутнім пташенятам. Вони тепер будуть зігрівати яйце аж до появи малюка. Відпочила і набратися сил самка, через три місяці знаходить чоловіка по голосу і приймає від нього яйце або вже з’явився пташеня.

Цікаві факти: тривалість висиджування яйця іноді триває до 100 днів, але зазвичай на 62-66 день з’являється пташеня.

Вилупилося пингвинчик важить трохи більше 300 грам. Через п’ять тижнів старших малюків збирають разом на своєрідний «дитячий садок», де вони знаходяться під захистом та охороною дорослих імператорських пінгвінів. З великого числа пташенят зібраних в одному місці батьки безпомилково знаходять свого, щоб ситно і вчасно погодувати. У грудні — січні годування пташенят закінчується і після місячної линьки вони разом з дорослими йдуть у море до самої весни. У імператорського пінгвіна не надто багато ворогів, тому в природних умовах він живе до 25 років.

Відео — імператорські пінгвіни

Рейтинг статті:

(2 голосів, середній: 5,00 з 5)
КОМЕНТАРІ