Коала — сумчастий ведмідь

Коала - сумчастий ведмідьМало хто може залишитися байдужим при спогляданні чарівного тварини, схожого на маленького ведмедика. Хоча до них австралійський житель не має ніякого відношення. Як і багато інших мешканців Австралії, коала сумчастий ссавець. Перший раз його описали в 1798 році, коли він був знайдений в Блакитних горах (Австралія). З тих пір звірок з широкою мордочкою і невеликими очима, загнутим носом, м’якою і сріблястою шерстю, кошлатими вушками полюбився багатьом.

Коали походять від своїх найближчих родичів вомбатов. Вони схожі на них, але відрізняються більш м’яким і густим хутром, їхні вуха трохи крупніше, кінцівки довші.

Гострі пазурі звіра допомагають йому легко пересуватися по стовбурах дерев, форма і розмір кінцівок також сприяють цьому. На кистях передніх лап є два великих пальця, які відставлені в бік, поряд з ними розташовані ще по три пальці. Така конструкція долонь допомагає тварині легко охоплювати гілки, стовбури дерев і чіпко триматися за них, а молодим тваринкам триматися за шерсть матері. Коала, обхопивши гілку, спить на дереві, при цьому вона може утримуватися навіть однією лапою.

Цікаво, що папілярний візерунок, що знаходиться на подушечках пальців коал, дуже схожий на відбитки людських пальців, навіть електронний мікроскоп насилу виявить відмінності.

Розмір коал дуже різноманітний. Наприклад, самка, яка живе на півночі, може важити 5 кілограм, а самець, що мешкає на півдні, може бути і 14-кілограмовим.

Що їдять коали

Коали харчуються тільки корою і листям евкаліпта. У світі існує понад 800 видів даних дерева, але ці тварини їдять тільки кору і листя 120 з них. Цікаво, що для більшості тварин ці дерева отруйні. За рахунок своєї унікальної травної системи коли їдять їх без трагічних наслідків. Але волохаті звірятка намагаються вибирати евкаліпти, що ростуть на родючих ґрунтах, на берегах річок. У листі і гілках таких дерев міститься менше отрути. В евкаліпта, які ростуть на бідних сухих ґрунтах, більше отруйних речовин.

Щоденний раціон цієї тварини 500-1100 г корму. При цьому в основному вони харчуються більш м’якими і соковитими молодими листям. Коали майже не п’ють воду, так як листя евкаліпта містять більше 90% необхідної для них рідини. Тварини п’ють воду тільки тоді, коли їм не вистачає вологи в листках або вони хворі.

Коала майже нерухома 18-20 годин на добу. В цей час вона охоплює лапами гілки, спить або переміщається по стовбуру в пошуках їжі або пережовує листя, які під час годування складає у внутрішню частину щік.

Вона стрибає з дерева на дерево в основному, щоб знайти їжу або втекти від небезпеки. Ще одна унікальна здатність цього звірка, те, що він вміє плавати. Коали досить повільні, це пов’язано з особливостями їх живлення, так як листя містять мало білка. До того ж у коал низький обмін речовин, він в 2 рази повільніше, ніж у інших ссавців.

Іноді, щоб заповнити потребу в мікроелементах, коали їдять землю.

Зміст коали будинку практично неможливо, її просто нічим буде годувати. У південних регіонах країни, наприклад, в Сочі ростуть евкаліптові дерева, але таких видів, якими харчуються коали, там немає.

Розмноження коал, народження дитинчат

Розмноження коал, народження дитинчатПеріод розмноження у коал — з жовтня по лютий. У цю пору вони збираються в групи, які складаються з декількох самок і одного дорослого самця. В інший же час кожна самка мешкає на своїй території, веде одиночний спосіб життя.

Коали досить тихі тварини. Гучні крики можна почути тільки під час шлюбного періоду. Очевидці кажуть, що ці звуки схожі на бурчання свині, скрип дверних петель і навіть храп п’яної людини. Однак ці звуки дуже подобаються самкам, і на закличний звук самців вони відповідають прихильністю.

Ще одна унікальна особливість цих сумчастих ведмежат від інших тварин, полягає в органах розмноження. У самця роздвоєний пеніс, а у самки два піхви. Таким чином природа подбала про те, щоб цей вигляд не вимер.

Вагітність у коал протікає протягом 30-35 днів. Найчастіше народжується лише одне дитинча, який важить 5,5 грам і має зріст 15-18 міліметрів. Хоча бувають і випадки народження двох. Малюк знаходиться в сумці матері півроку, цей час він харчується її молоком. Протягом наступних шести місяців він вибирається з сумки, чіпко тримається за хутро матері на животі та спині, тим самим «подорожуючи» по її тілу.

Наступне 30 тижнів він поїдає напіврідкі материнські екскременти, що складаються з кашки наполовину переварених листя евкаліпта. Тут знаходяться цінні для малюка і необхідні для його травного процесу мікроорганізми. Через місяць дитинчата стають самостійними, але ще до 2-3 років перебувають з матір’ю.

У статеву зрілість самці вступають в 3-4 року, а самки в 2-3. Розмноження відбувається у них раз в 1 чи 2 роки. Тривалість життя 11-12 років, хоча можуть бути і винятки, відомі випадки, коли коали жили і 20 років.

У дикій природі сумчаста тварина не має ворогів, швидше за все, тому, що його м’ясо пахне евкаліптом. Тварини досить швидко приручаються, вони поблажливо ставитися до людини, яка бере на руки. Але при цьому не можна забувати про гострі пазурах звірка, тому гладити його потрібно обережно.

Кола буває схожою на дитину, коли звір залишається на самоті, він може плакати й тужити. У дикій природі посуха, пожежі, браконьєри нищать цих зворушливих тваринок. Вирубка евкаліптових дерев також сприяє їх винищенню.

Відео — що ми знаємо про сумчастих ведмедиків

Рейтинг статті:

(2 голосів, середній: 5,00 з 5)
КОМЕНТАРІ