Правила поведінки в храмі

Правила поведінки в храміСвященний храм — це те місце, де людина залишається наодинці з Богом, знаходить душевний спокій і рівновагу, але не всі знають, як поводитися в храмі, що можна робити і чого не можна. Ми вже розповідали про те, як правильно ставити свічки в церкві, сьогодні мова піде про правила поведінки в православній церкві.

У середні століття, за часів «Домострою», у церкві потрібно було молитися в тиші, не можна було притулятися до стіни і переступав з ноги на ногу.

Щоб подобающе поводитися в храмі в наші дні, необхідно знати декілька найпростіших правил, за допомогою яких, ви не порушите богослужіння і вами не будуть зачеплені почуття інших віруючих людей. Найкраще, приходити в церкву до початку служби і не йти до її закінчення. Перед тим, як зайти в храм і вийти з нього потрібно тричі перехреститися і вклонитися.

Як правильно вести себе в церкві
У жінки повинна бути покрита голова, чоловікові ж, навпаки, головний убір не потрібен. Чоловіки в храмі знаходяться з правого боку, жінки — з лівої. Також жінкам не слід приходити в храм в брюках, коротких спідницях, сукнях. Виглядати зухвало в храмі не личить. У житті жінки є періоди, в які їй неприпустимо приходити в священний храм і торкатися до святинь. Це пов’язано з менструальним циклом її організму. Ще в старозавітній церкві був прийнятий цей закон, що стосується жінок, про нечистоту.

Якщо це можливо, то не потрібно повертатися до вівтаря спиною. Не потрібно безладно і багато разів кланятися і хреститися перед іконами. Кланятися і хреститися в один і той же час неправильно, уклін робиться тільки після хресного знамення.

Поклони бувають земні і поясні.

— Поясні поклони — людина тільки нахиляється до землі
— Земні — потрібно опуститися на коліна і схилити голову глибоко до землі.

Для поклонів, під час служби, є спеціальні моменти (наприклад, співи, зі словами «помиляємося», «слава тобі, Господи» і т.д.). Не потрібно хреститися на священнослужителя, який рукою вас благословляє. Але, якщо священик осіняє іконою, хрестом, Чашею зі Святими Дарами або Євангелієм, потрібно осяяти себе хрестом і зробити поясний уклін. У період від Христового Воскресіння до Святої Трійці і від Різдва Христового до Хрещення, в дні великих свят, в церкві скасовуються земні поклони.

Якщо батьки беруть з собою в церкву дітей, то потрібно спостерігати за тим, щоб вони не шуміли, не балували і, тим самим, не відволікали інших людей від молитви. Якщо дитина вередує і плаче, потрібно спробувати його заспокоїти, якщо не виходить, вийдіть разом з дитиною з храму.

Якщо на хрещенні дітей або вінчанні, ви хочете проводити відео та фото зйомку, потрібно попросити заздалегідь благословення у священика. У церкві часто зустрічаються новачки, які скоюють там помилки, постарайтеся не засуджувати, а допомогти доброю порадою, словом, жестом.

Благословення є основною ознакою вітання в храмі. При цьому, слід хрестоподібно покласти праву долоню на ліву. Благословляючий священик, хрестить благословляється правою рукою, склавши пальці так, щоб вони символізували Ic. Xc (Ісус Христос). Після цього, потрібно поцілувати руку священика. Просити про благословення слід священика, що знаходиться в храмі, з найвищим саном.

Деяким людям, в силу обставин чи за станом здоров’я, складно вистояти службу. Зрозуміло, ви можете присісти, якщо це не заважає правилом богослужіння. Все ж краще вистояти всю службу, тому що ця праця під силу кожному, а за допомогою цієї праці ми духовно вдосконалюємося.

Не турбуйтеся, якщо в храмі, хтось в грубій формі робить вам зауваження. Не треба, щоб через це ви перестали ходити в храм. За допомогою служби і молитви всі ми вдосконалюємося і перетворюємося. Постарайтеся зрозуміти службу, уважно послухати співи. Якщо смиренно входити в храм Божий, ставитися з любов’ю до оточуючих людей, Господь виконає всі наші бажання.

Рейтинг статті:

(2 голосів, середній: 5,00 з 5)
КОМЕНТАРІ